Van april tot oktober genieten op uw terras

Of het nu om een gezellig etentje op een zwoele zaterdagavond gaat of een snel kopje koffie op een zonnige thuiswerkdag, het is in de lente en de zomer altijd heerlijk om te genieten van buitenzijn. Als u een tuin heeft, doet u dat waarschijnlijk op uw terras. Vandaar dat we daar eens wat langer bij stilstaan.

een vrouw geniet met haar hond op het terras

Eigenlijk is een tuin een luxe. Gelukkig hebben veel huizen in Nederland er één. Hoe groot of klein ook, een tuin is niet compleet zonder terras. Een paar tegels zijn zo gelegd, maar wie voor de echte buitenervaring gaat, denkt wat dieper door.

Wel of geen zon?
Het perfecte terras begint met de plaats ervan. Bent u een zonaanbidder? Dan kiest u voor een plekje waar de zon zich zo lang mogelijk laat zien. Houd u niet zo van felle zon? Kies dan juist een plek in de schaduw. Of, als dat mogelijk is, maakt u twee kleinere terrassen zodat u voor elk iets wils creëert.

Overdekt terras
Hoe vaak gebeurt het niet dat de temperatuur heerlijk is, maar dat het regent of dreigt te gaan regenen? Op zo’n moment is heerlijk om een terrasoverkapping of veranda te hebben. Met een beetje fantasie zijn de mogelijkheden groot. Zo is een zonnescherm aan de gevel soms een prima terrasoverkapping! Uiteraard wel op voorwaarde dat de uitval genoeg is en de hoek niet te stijl. En dat uw zonnescherm voldoende waterafstotend is…

Bouwpakket of maatwerk
Wilt u liever een ‘echte’ overkapping? Bij bouwmarkten en tuincentra gaan bouwpakketten voor een variant van 3 x 2,5 meter voor nog geen € 500 over de toonbank. Heeft u specifieke wensen? Vraag dan een specialist om een offerte. Als u die overkapping of veranda zelf monteert, scheelt dat veel geld! Zo kostte de op maat gemaakte veranda van één van onze redacteuren - 12 vierkante meter mét houten vlonder op balken – nog geen € 1.400.

Verlichting
Verlichting in de tuin geeft sfeer. De keuze is inmiddels enorm, dus volg vooral uw smaak. Kies wel bij voorkeur voor led-verlichting. Die heeft niet alleen een lange levensduur, maar verbruikt ook weinig stroom. Goed voor het milieu én voor uw portemonnee!

Verwarming
Hoewel het erg aangenaam kan zijn, valt er veel af te dingen op terrasverwarming. Het is duur, milieuonvriendelijk én levert bijna altijd brandgevaar op. En met een vest of trui en desnoods dikke sokken kunt u ook zonder terrasverwarming tot ver in het najaar op uw terras genieten van buitenzijn!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.